UE-8 Churriana / Luis Llopis

first_img Year:  Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/468847/ue-8-churriana-luis-llopis Clipboard “COPY” UE-8 Churriana / Luis Llopis 2008 Housing ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/468847/ue-8-churriana-luis-llopis Clipboard Architects: Luis Llopis Year Completion year of this architecture project CopyHousing, Offices•Churriana de la Vega, Spain CopyAbout this officeLuis LlopisOfficeFollowProductsSteelBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingOfficesChurriana de la VegaSpainPublished on January 23, 2014Cite: “UE-8 Churriana / Luis Llopis ” [UE-8 Churriana / Luis Llopis ] 23 Jan 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogFaucetshansgroheKitchen MixersVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ Fine WoodPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® SeriesCultural / SportsPENT FitnessFitness Equipment – BANKA™ Weight BenchSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – B-ClassConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMMetal PanelsTrimoQbiss One in OfficesBricksFeldhaus KlinkerFacing Bricks – Waterstruck VascuWood Boards / HPL PanelsInvestwoodViroc Nature for FurnitureCurtain WallsMetawellFacades – Aluminum Curtain WallsHeatingFocusFireplaces – PaxfocusPatios / TerracesGlas MarteGlass Pavilion – GM Pavillon360More products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream UE-8 Churriana / Luis LlopisSave this projectSaveUE-8 Churriana / Luis Llopis ArchDaily Design Team:Eva Chacón (architect), Miguel Dumont, Jose Manuel Ramos, Carmen L. Saorín y Roberto Moreno (architecture students)Structures:Manuel Gª NavasFacilities Consultants:Gómez Pastor / AITConstruction:Garasa, S.A.Technical Architect:Cristina LlopisCity:Churriana de la VegaCountry:SpainMore SpecsLess SpecsSave this picture!Section AAText description provided by the architects. In an urban context in which rows of terraced houses or blocks with minimal yards predominate, the uniqueness of this project lies in how to interpret the building regulations, in order to achieve an optimal typology, without losing sight of the maximum optimization of conditions of the plot. Save this picture!© Javier CallejasThe final design makes obvious immediate responses that characterize the urban landscape of the area, which is undifferentiated and monotonous, preferring to concentrate the volume in two linear housing blocks facing each other, releasing a common space between them, which is channeled into the third office building that serves as backdrop to the play area. This produces urban permeability, by fragmenting the block and allowing crosed views between different blocks, and from the city towards them.Save this picture!© Javier CallejasBased on the above considerations, the project is structured around three formal gestures:The ground level of the common garage in the basement determines the ground floor slabs. The same level is kept on the first floor, organizing a two-storey basement enhancing the horizontality of the overall composition.Save this picture!© Javier CallejasThe other significant gesture that characterizes the project is the symmetry of volumes on the attic and garret levels. The final design is the result of pushing the building regulations in order to achieve the planned buildable area for the site, designing the attic floor with a setback of three meters into the site, to compensate for the setback to the facade. Save this picture!© Javier CallejasThe third compositional argument is the color treatment of the different volumes, using exposed brick, waterproofed in different colors for each floor, in housing and offices. In both cases the volumes are contained by the exposed structural grid, which plays the role of a mesh, enhanced with a significant color value.Project gallerySee allShow lessThe Architecture of Alfred HitchcockArticlesBuenos Aires Contemporary Art Museum / MonoblockSelected ProjectsProject locationAddress:Churriana de la Vega, Granada, SpainLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Spain “COPY” Save this picture!© Javier Callejas+ 11 Sharelast_img read more