The Old Library / TateHindle

first_img The Old Library / TateHindle Architects: TateHindle Year Completion year of this architecture project Jennie Herrington-The Green Room The Old Library / TateHindleSave this projectSaveThe Old Library / TateHindleSave this picture!Courtesy of TateHindleApartments, Adaptive Reuse•Royal Leamington Spa, United Kingdom Apartments CopyEngineer:Sean Fitzpatrick-Environmental Scientific GroupArchitect In Charge:TateHindle, Andrew TateCity:Royal Leamington SpaCountry:United KingdomMore SpecsLess SpecsText description provided by the architects. Royal Leamington Spa has a strong architectural heritage dating back to when the town was a popular Victorian spa resort. The Old Library and The Gallery have been converted into 30 private luxury residential units ranging from studios to large 3 bedroom houses. The proposed design is sympathetic to the local history and context, blending original heritage features and character with crisp, modern interior design, incorporating multi-level living spaces and with integrated technology, modern appliances and energy efficiency. Being a Grade II listed building, demolition and rebuilding was not considered an appropriate solution for the site.Save this picture!Courtesy of TateHindleAn expansive landscaped communal courtyard has been created within the building by opening up an existing glazed atrium. This intervention helped to unlock the potential of the building for residential use,  allowing for double aspect apartments, more  daylight  as well as creating a tranquil area for residents to relax on sunny days. The large floor to ceiling heights of the former public building have been cleverly adapted to create an intermediate  level of accommodation to the courtyard side while retaining the larger original double height spaces for living and dining. The roof volumes were sensitively modified to create split level units in the roof space, some of which have roof terraces overlooking the central courtyard.Save this picture!Courtesy of TateHindleNew windows have been sensitively introduced to the external brick facades to keep in character with the original building. The existing  brick façade has been restored and retained with ornate terracotta motifs and door window surrounds, arched entrance portico, turrets and and a bell tower. The internal courtyard reveals a modern façade of punctured openings of aluminium glazed windows set behind a veil of terracotta rainscreen cladding. The building has been delicately landscaped to soften the imposing scale and make it a desirable place to live. Save this picture!First Floor PlanSimon Tate of TAG states “Tate Hindle’s keen eye for design and detail comes through in the apartment spaces, the landscaped courtyard and eclectic mix  of the old and the new”Save this picture!Courtesy of TateHindleThe Building has been assessed under Part L1B and L2B of the building regulations. A variety of sustainable measures have been adopted to improve the environmental performance of the building. These include an high efficiency condensing boiler, photovoltaic panel system, , LED lighting, meter provision for individual energy source consumption and PIR sensors to communal lighting. The primary Low to Zero Carbon Technology (LZC) technology installed are Photovoltaics (45 no. panels of 235w/p capacity) contributing to an on-site generating capacity of 10.58 kWe maximum load. This equates to 8,898.75 kWHRs of displaced electricity (for a typical 850 hour season), resulting a CO2 reduction of 5,106 kGCO2 per annum or 5.79% for the site. The predicted annual C02 emissions is 88,118.48 Kg C02/Yr and the energy demand is 459,697.65 KW Hrs/Yr. The actual building usage figures are currently unavailable as the project was only recently  commissioned. The air tightness tests of the flats demonstrated performance levels in excess of Part L requirements. Project gallerySee allShow lessHouse for 60 Friends / Martin HurtadoSelected ProjectsEmerging Practices in India: Abin Design StudioInterviewsProject locationAddress:Avenue Road, Leamington Spa, Warwickshire CV31 3PF, United KingdomLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Projects “COPY” + 17 Share Contractor: Photographs 2014 “COPY”center_img 2014 TAG Exclusive Properties LLP Landscape Design: United Kingdom Photographs:  Courtesy of TateHindle ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/517597/the-old-library-tatehindle Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/517597/the-old-library-tatehindle Clipboard ArchDaily Year:  Year:  CopyAbout this officeTateHindleOfficeFollowProductsWoodConcreteBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsRefurbishmentAdaptive reuseRoyal Leamington SpaHousingRefurbishmentResidentialUnited KingdomPublished on June 22, 2014Cite: “The Old Library / TateHindle” 22 Jun 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldRetractable Walls – Stepped & Sloped SpacesVinyl Walls3MArchitectural Finishes DI-NOC in SkyPodsShowerhansgroheShowers – Croma EDoorsC.R. LaurenceMonterey Bi-Folding Glass Wall SystemTable LampsLouis PoulsenLamps – Panthella PortableBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersSealantsEffisusMetal Roof Flashing – Stopper MRDropped CeilingsPure + FreeFormLinear Clip-Strip Ceiling SystemUrban ShadingPunto DesignPavilion – CUBEVentilated / Double Skin FacadeULMA Architectural SolutionsPaper Facade Panel in Nokia LibraryLouversAccoyaAccoya® Wood for Shutters and LouvresSpa / WellnessKlafsGyms & Relaxation RoomsMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more